Výborné pomazánky nejen na Silvestra

29.12.2020

Krásný den moji milí čtenáři! Vánoční svátky jsou za námi, ale každoroční prosincové oslavy nekončí. Stále je před námi přelomové datum letošního roku! Ano, čeká nás Silvestr. Oslavy konce letošního roku a počátku toho nového budou muset být ovšem jiné, něž všechny předchozí roky. Jak totiž jistě víte, silvestrovské oslavy jsou letos omezeny řadou protiepidemiologických opatření. Ale určitě si všichni užijeme oslavy doma stejně, jako někde venku. A s přáteli se setkáme, jakmile bude příznivější situace. 

Nevím jak vy, ale já mám s posledním dnem v roce spojený výšlap na nedaleké poutní místo Svatý Hostýn, klasické pořady v televizi jako je Bohouš nebo estrády s Vladimírem Menšíkem, ohňostroje, zábavu a kupu skvělého občerstvení na stolech. 

Ke klasikám v občerstvení patří tyčinky z listového těsta, brambůrky a různé krekry, klasické české chlebíčky (ano, každá rodina má ty zaručeně nejlepší), obložené mísy, řízečky a také jednohubky s variacemi pomazánek a zdobení. Já bych vám dnes chtěla dát tipy na naše domácí oblíbené pomazánky, které děláme nejen na silvestra, ale na většinu rodinných setkání a slavnostních příležitostí. 

Protože chci, aby si tady u mě dokázal vybrat každý, aby každý našel šálek svého čaje (nebo pomazánky?) nabízím vám hned čtyři recepty, kterými se můžete inspirovat. Jak to u pomazánek bývá, a je to na nich skvělé, jsou velmi jednoduché a variabilní na tolik, že suroviny můžete přidávat, ubírat a obměňovat a tak tvořit stále nové a nové druhy pomazánek (změnou pečiva, nahradit pomazánkové máslo sýrem či naopak, přidat tavený sýr, cokoli, dle vaší chuti). A vytvořit je zvládne opravdu každý, i dítě, které moc chce mamince pomáhat v kuchyni. Tak pojďme na to!

Nejoblíbenější rybičková pomazánka: 

Ingredience: 
  • konzerva rybiček (já kupuji filety z makrely z Lidlu)
  • 1 balení pomazánkového másla
  • sůl, pepř
  • malý stroužek česneku
Postup: 

Z konzervy slejeme přebytečnou šťávu nebo olej a rybičky dáme do misky a vidličkou rozmělníme. Někdy se stane, že se v rybičkách objeví kosti, proto maso dobře prohlédněte. Přidejte pomazánkové máslo, osolte a opepřete. Zamíchejte dohromady. Pokud chcete, aby byla pomazánka říznější, přidejte do ní prolisovaný česnek. Podávejte na libovolném pečivu. 

Tip: pokud chcete pomazánku konzistencí jemnější, je dobré ji vyšlehat klasickým šlehačem. 

Výborná avokádová pomazánka

Ingredience: 
  • zralé avokádo
  • 2 balení sýru Lučina/Palouček (asi 200g)
  • polovina střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, citronová šťáva
Postup: 

Avokádo rozřízneme na poloviny a vyndáme pecku. Avokádo pomocí lžíce vyjmeme ze slupky, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Velmi najemno nakrájíme cibuli, prolisujeme česnek. K avokádu do misky přidáme sýr, česnek, cibuli, špetku soli a pepře a pár kapek citronu (díky kyselosti pomazánka ta rychle nezhnědne) a důkladně vše promícháme. Potom pomazánku ochutnáme a případně dochutíme. Podáváme na libovolném pečivu. Skladujeme v uzavíratelné krabičce.
Tip: pomazánka díky avokádu časem hnědne, ale to není na závadu. Stačí promíchat a bude mít opět svěží barvu.  

vlevo rybičková, vpravo avokádová pomazánka
vlevo rybičková, vpravo avokádová pomazánka

Klasická vajíčková pomazánka: 

Ingredience: 
  • 2-3 natvrdo uvařená a oloupaná vejce (od slepic od babičky, nebo z volného chovu ano?!)
  • 1 balíček pomazánkového másla
  • sůl, pepř
  • pažitka dle chuti (tu lze dobře pěstovat doma za oknem i v zimě)
Postup:

Vejce rozkrojíme na poloviny a do misky dáme jen žloutky. Bílky nakrájíme nadrobno a přidáme ke žloutkům v míse. Přidáme pomazánkové máslo, špetku soli a pepře a najemno nasekanou pažitku. Všechno pořádně smícháme dohromady  a podle potřeby dochutíme. Podáváme s libovolným pečivem. 

Výrazná nivová pomazánka:

Ingredience: 
  • jedno balení sýru niva (150-220 g)
  • jedno/dvě balení sýru Palouček nebo Lučina - dle množství sýru (100/200g)
  • sůl, pepř
  • vlašské ořechy
Postup: 

Nivu dáme do misky a co to půjde rozmačkáme vidličkou. Přidáme sýr, sůl a pepř a pořádně promícháme. Dochutíme dle chutě. Podáváme s libovolným pečivem. 

Tip: Namazané jednohubky je dobré ozdobit polovinou vlašského ořechu - perfektně se hodí k nivě. Tato pomazánka je také, díky své výraznosti, vhodná k pivu.  

vlevo nivová, vpravo vajíčková pomazánka
vlevo nivová, vpravo vajíčková pomazánka

Doufám, že všechny, nebo alespoň některou z mých pomazánek ve čtvrtek vyzkoušíte. Všechny jsou opravdu jednoduché a nelze na nich něco pokazit. Pokud pomazánky vyzkoušíte, dejte mi do komentářů zde na blogu nebo na instagramu či facebooku vědět, zda vám chutnaly. Budu se na vaše ohlasy těšit! Mějte se krásně a pořádně Silvestr oslavte. Do nového roku Vám přeji jen to nejlepší a hlavně, aby byl lepší, než ten letošní. :)

 


© 2020 Koblížkův blog. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky